Vägar till bra inomhustemperatur

Leende äldre par sitter i en soffa med filtar över sig.

Hösten är här och temperaturen ute skiftar fort mellan varmt och kyligt. Det gör att värmesystemen kan ha svårt att hinna med att ställa om och det kan ibland kännas lite kallt inomhus. Numera sätter vi inte på värmen ett visst datum, utan inomhustemperaturen styrs av utomhustemperaturen och det kan ta lite tid innan inomhustemperaturen stabiliserar sig. Våra system är inställda på att hålla 20-21 grader men kan alltså i kortare perioder gå både över och under riktvärdet. 

Vad kan du göra själv?

Du kan bidra själv till att få så bra inomhustemperatur som möjligt genom att:

  • Kontrollera att friskluftsventilerna är öppna, rengjorda och inställda i normalläge
  • Kontrollera att termostaten på elementen är påslagen
  • Inte täcka elementen med tunga gardiner
  • Inte ställa stora möbler framför elementen
  • Om du ska vädra - vädra snabbt med tvärdrag i några minuter
  • Undvik att ha fönster på glänt hela dagen

Luften måste cirkulera 

Om du låter utrymmet framför elementet vara fritt känner termostaten av den verkliga temperaturen och värmen kan spridas bättre i rummet. Vill du ha svalare i ett rum kan du sänka elementet där och hålla dörren stängd. Om du har dörren öppen kommer hela lägenheten att få en lägre temperatur.

Mät temperaturen rätt

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet, prova att göra åtgärderna ovan och vänta gärna någon dag med att göra serviceanmälan. Om det har gått några dagar och det fortfarande är kallt i lägenheten rekommenderar vi att du gör en egen mätning av temperaturen innan du gör en serviceanmälan. Mätningen ska då göras i mitten av rummet eller minst en meter från yttervägg och på en meters höjd från golvet.

Leende äldre par sitter i en soffa med filtar över sig.
Det finns mycket du kan göra själv för att få en bra temperatur i lägenheten. Bild: iStock